Predstavnik Udruženja Milan Jovanov na prijemu povodom Dana Vojske Srbije.

Na sastanku Predsednika Udruženja podmorničara sa prostora bivše Jugoslavije, održanog u Pivci 12.04.2019. godine, dogovorena je dinamika održavanja centralnih proslava Dana podmorničara koja je prethodno odobrena na sastanku u Tivtu u aprilu 2018, godine. Prema dogovoru, a po četvorogodišnjoj dinamici, proslava za 2020. godinu će se održati u Puli, a za 2021. godinu u Beogradu.


U toku mesaca aprila kancelariju našeg udruženja posetio je VI Republike Rumunije
Slava Svetog Nikole u JRB

Detaljan program Kongresa na srpskom jeziku možete videti na stranici Kongresi pod stavkom 56. Beograd 2019 (hiperlink)

U sklopu pripreme 56. Medjunarodnog kongresa podmorničara, 15.01.2019. kacelariju Udruženja posetili su izaslanik odbrane NR Kine i njegov pomoćnik.

Predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić je doneo odluku da bude pokrovitelj 56. Međunarodnog kongresa podmorničara

Zajednička fotografija sa godišnje skupštine Udruženja Podmorničar održane 24. novembra 2018. godineObaveštavamo da će se Godišnja Skupština Udruženja Podmorničar održati
u svečanoj sali zgrade JRB (ul. Kneza Miloša br. 82, Beograd) 24. novembra (subota) 2018. godine sa početkom u 12.00 časova

Novi logo 56. ISC

 

Organizacioni odbor 56. ISC (Međunarodni kongres podmorničara – International Submariners Congress), koji će se održati u Beogradu 21-26.05.2019. godine, usvojio je na sednici 22.10.2018. godine službeni logo Kongresa.
Autor rešenja je Peđa Rađenović, grafički dizajner iz Beograda.

 

Poseta novinara Miroslava Lazanskog Udruženju Podmorničar

Dana 28.06.2018. kancelariju Udruženja Podmornicar posetio je novinar Politike Miroslav Lazanski.

Kao znak dugogodišnje saradnje, gospodinu Lazanskom je uručen model podmornice P-811.

Konkurs za karikaturu

Od 31.12.2108. godine Udruženje Podmorničar ima sledeći broj službenog telefona: +381 65 8801911

KONAČNO – STIGLA TISA U BEOGRAD

O ovom dogadjaju možete pročitati na sajtu Vijesti.me, kurir.rs i politika.rs.

 

KONAČNO – STIGLA TISA U BEOGRAD

O ovom dogadjaju možete pročitati na sajtu Vijesti.me, kurir.rs i politika.rs.

 
 

KONAČNO – STIGLA TISA U BEOGRAD

O ovom dogadjaju možete pročitati na sajtu Vijesti.me, kurir.rs i politika.rs.

 
 

KONAČNO – STIGLA TISA U BEOGRAD

O ovom dogadjaju možete pročitati na sajtu Vijesti.me, kurir.rs i politika.rs.

 
 

U GDANJSKU, POLJSKA UPRAVO JE ZAVRŠEN 55 MEĐUNARODNI KONGRES PODMORNIČARA.

Petočlana delagacija PODMORNIČARA iz Beograda aktivno je učestvovala na Kongresu, svim učesnicima pokazala prezentaciju 56 isc u Beogradu, od domaćina preuzela statuu Kongresa i donela je u Beograd.

Slike sa ovog dogadjaja možete videti u našoj inostranoj galeriji.

 
 

DEVET DECENIJA OD STVARANJA PODMORNIČKE FLOTILE KRALJEVINE JUGOSLAVIJE

Članak o devet decenija stvaranja podnirničke flotile od Boška Antića možete pročitati ovde.

 
 

BESEDA POVODOM OBELEŽAVANJA 90 GODINA PODMORNIČARSTVA

Kompletnu besedu možete pročitati ovde.

 
 

NASTAVAK OBELEŽAVANJA 90 GODINA PODMORNIČARSTVA

O detaljima pročitajte ovde.

 
 

KANCELARIJA

Udruženje je početkom marta iznajmilo kancelariju u zgradi JRB, IV sprat, br 411. Kancelarija je sopstvenim sredstvima i snagama uređena za kvalitetno funkcionisanje, pre svega sa ciljem što bolje pripreme i organizacije predstojećeg nam 56. isc (56. međunarodnog kongresa podmorničara u Beogradu, maj 2019.g.)

Povodom formalnog otvaranja kancelarije, Upravni odbor PODMORNIČARA je 26.aprila priredio skromni koktel za članove, goste i prijatelje Udruženja.

 
 

DOLAZAK P-911 U BEOGRAD SVE IZVESTNIJI!

Mešovita radna grupa iz sastava Ministarstva odbrane Srbije i JUGOIMPRT-SDPR-a boravila je prošle nedelje u Crnoj Gori radi definisanja (sa Ratnom mornaricom Crne Gore i ostalim nadležnim institucijama) završnih priprema oko preuzimanja i dovoženja podmornice 911, poklona Vlade Crne Gore Srbiji. iz Boke Kotorske u Beograd.

Jedan od članova ove radne drupe bio je i član našeg udruženja PODMORNIČAR – Beograd, pukovnik Milan Komar, predsednik Organizacionog odbora 56.isc koji se održava u Beogradu maja 2019.godine.

Radna grupa se iz Crne Gore vratila veoma zadovoljna gostoprimstvom, razumevanjem i saradnjom domaćina na realizaciji ovog zajedničkog zadatka.

Podmornica bi u Beograd mogla da stigne uskoro, do kraja ovog meseca, maja!

 
 

OBELEŽENO 90 GODINA PODMORNIČARSTVA JUGOSLAVIJE

Podmorničari bivše Jugoslavije ponovo su se srdačno družili. Ovog puta u Tivtu – od 2. do 5. aprila ove godine, a povod je bio 8. april, Dan podmorničarstva Jugoslavije, dan kada su pre 90 godina u Tivat (iz Engleske) doplovile prve dve jugoslovenske podmornice – HRABRI i NEBOJŠA.
Najzastupljenije je bilo udruženje PODMORNIČAR iz Slovenije – sa 25 članova, zatim PODMORNIČAR iz Srbije sa 17 članova. Podmorničari iz Hrvatske i domaćini iz Crne Gore (Tivat) bili su zastupljeni sa po 12 članova. Jubilej su svojim prisustvom uveličale i dvočlane delegacije podmorničara iz Albanije, Ruske Federacije i Velike Britanije.
U okviru obeležavanja ovog višestrano važnog jubileja, otvorena je izložba fotografija iz života i rada podmorničara, u prisustvu Ministra odbrane Crne Gore, a održan je i okrugli sto na temu istorijskih i savremenih aspekata i značaja podmornica i podmorničarstva.

O ovom dogadjaju možete se više informisati na sajtu vijesti.me

 
 

OBELEŽEVANJE 90 GODIŠNJICE PODMORNIČARSTVA JUGOSLAVIJE

Ovo je godina podmorničkog jubileja. “PODMORNIČAR” je obeležavanje jubileja otpočeo izložbom fotografija i karikatura iz života i rada podmorničara – u Domu kulture u Stanišiću. Otvaranju izložbe prisustvovale su grupe podmorničara iz Apatina, Subotice, Novog Sada i Beograda, brojni građani Stanišića kao i lokalni mediji.

Centralna manifestacija obeležavanja ovog jubileja održace se u Tivtu od 03. do 05. aprila, kada će sa na okupu ponovo naći brojni podmorničari iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatska.

Na teritoriji Srbije PODMORNIČAR je planirao još nekoliko ovakvih ili sličnih manifestacija – u Sečnju, Apatinu, Novom Sadu i Beogradu.

Dugo najavljivani i za ovu godinu planirani dolazak P-911 iz Crne Gore u Beograd, bio bi idealan momenat za finale ovog podmorničkog jubileja.

O ovom dogadjaju možete se više informisati na adresi 025info i radio Dunav

 
 

Poslednji pozdrav

Opraštamo se od dragih kolega Sava Grujića, Dragana Janjanina i Paučinca Dzemaila. Više o njihovom životu i radu možete pročitati ovde.

Argentinska podmornica ARA San Juan

Argentinska podmornica ARA San Juan je doživela tragediju 15. novembra ove godine. Potraga za njom je službeno prekinuta nakon 15 dana. Udruženje PODMORNIČAR uputilo je argentinskim kolegama iskreno saučešće.

Argentinska podmornica ARA San Juan je doživela tragediju 15. novembra ove godine. Potraga za njom je službeno prekinuta nakon 15 dana. Udruženje PODMORNIČAR uputilo je argentinskim kolegama iskreno saučešće.

 
 

Udruženje gradjana Podmorničar usvojilo novi Status i izabralo novo rukovodstvo

„PODMORNIČAR“ je u subotu 11. novembra održao 16. redovnu godišnju skupštinu Udruženja i tradicionalno internacionalno druženje  podmorničara u Beogradu.
Detalje sa zasedanja skupštine možete pročitati

„PODMORNIČAR“ je u subotu 11. novembra održao 16. redovnu godišnju skupštinu Udruženja i tradicionalno internacionalno druženje podmorničara u Beogradu.

Detalje sa zasedanja skupštine možete pročitati ovde.

Borba za nadmoć ispod mora: „Knez Vladimir“ jači od „Ohaja“

“Na nišanu Miroslava Lazanskog” govorili su Milan Komar, nekadašnji glavni tehnički oficir podmorničke flotile Jugoslavije i Milisav Mijović, nekadašnji komandant podmornice „Uskok“ П-823.

Detalje možete videti ovde.

Upravni odbor Udruženja PODMORNIČAR

Upravni odbor Udruženja PODMORNIČAR održao je 09.10.2017.g. redovni prošireni sastanak,
u Domu Vojske Srbije.
Težište dnevnog reda i rada sastanka bile su pripreme za predstojeću godišnju Skupštinu
Udruženja. Usvojen je Nacrt novog Statuta Udruženja. Ovde mozete pogledati naš STATUT i  NACRT NOVOG STATUTA.
Detalje sa sastanka možete pročitati

Upravni odbor Udruženja PODMORNIČAR održao je 09.10.2017.g. redovni prošireni sastanak, u Domu Vojske Srbije.

Težište dnevnog reda i rada sastanka bile su pripreme za predstojeću godišnju Skupštinu Udruženja. Usvojen je Nacrt novog Statuta Udruženja. Ovde mozete pogledati naš STATUT i NACRT NOVOG STATUTA.

Detalje sa sastanka možete pročitati ovde.

 
 
Druženje u Sloveniji

Slovenački podmorničari su 6. i 7. septembra 2017. organizovali svoj tradicionalni dan na moru, gde im se pridružilo nekoliko kolega iz ostalih republika. Bio je divan sunčan dan za plovidbu do jedne uvale gde je „palo“ kupanje u još prijatnom moru i marenda od srdela na gradelama, a potom pristajanje u Piranu gde smo obišli oba renomirana muzeja – Pomorski muzej „Sergej Mašera“ i Ronilački muzej. U prvom se nalazi, valjda, jedina muzejski sačuvana podmornička značka Kraljevske mornarice Jugoslavije iz 1930, te fotografije istaknutih podmorničara iz Slovenije, što predratnih, što i naših savremenika iz 88. DP.

Drugi muzej sadrži neverovatno dobru zbirku predmeta i ronilačkih sredstava, kako iz predratnog perioda, tako i doba poratne Jugoslavije. S posebnim zanimanjem smo razgledali podmorničku ronilačku opremu u kojoj smo izveli brojne vežbe izronjavanja iz „havarisane“ podmornice kroz torpedne cevi.

Na povratnoj ruti ka marini u Izoli, opet kupanje i gradelada od lignji i škampi uz vino podmorničara Ervina Bizjaka. Bezbroj priča i uspomena uz obećanje Slovenaca da će na obeležavanje 90 godina podmorničarstva idućeg aprila u Tivtu doći velika ekipa.

Sutradan smo posetili Vojni muzej u Pivki gde je u fantastično uređenom ambijentu nove zgrade izložena podmornica 913 i deo prateće opreme i naoružanja, te vrlo vredni lični pokloni naših kolega iz svojih podmorničkih dana. A sama podmornica je vrhunski pripremljena za posetioce, što donosi značajan prihod Muzeju.

 
 
Sastanak Upravnog odbora Podmorničara

Na sastanku Upravnog odbora „Podmorničara“održanog 24.06.2017.g, od 10.00 do 11.00, u Centralnom domu Vojske Srbije, dogovoreno je:

Godišnju skupštinu Udruženja zakaziti i održati dana 11. Novembra 2017.g., a Upravni odbor će do tada pripremiti i Skupštini predložiti na usvajanje novi Statut Udruženja. Predlog Statuta će, nakon što ga UO usvoji biti prikazan na sajtu Udruženja i u poštom dostavljen članstvu.

Upravni odbor će, u cilju izrade i usvajanja novog Statuta i u cilju kvalitetne pripreme godišnje Skupštine do tada održati još najmanje 3 redovna sastanka, u CD Vojske Srbije, i to:

  • 08. septembra 2017,
  • 09. oktobra 2017. i
  • 06. novembra 2017.

Upravni odbor UG „PODMORNIČAR“, Beograd.

 
 

ZAVRŠEN 54. ISC U ST PETERBURGU

54. međunarodni kongres podmorničara održan je u Sankt Peterburgu od 5. do 12. juna ove godine. Podmorničare-veterane Srbije predstavljala je sedmočlana delegacija u sastavu: Milan Komar (vođa delegacije), Milisav Mijović, Boško Ivanić (sa suprugama) i Asja Otaš.
Na Kongresu su učestvovale delgacije iz 27 zemalja sveta, sa ukupno 402 učesnika. Najbrojnija strana delegacija, sa 60 članova bila je iz Francuske.
U okviru bogatog programa, učesnici Konresa odali su poštu žrtvama blokade Lenjingrada tokom II svetskog rata, kao i posadi nuklearne podmornice Kursk potonule 12. avgusta 2000. godine.
Delegacija podmorničara Poljske preuzela je štafetu domaćina za narednu godinu. Beogradu je potvrđena organizacija 56. kongresa - 2019.godine, a za domaćina međunarodnog kongresa podmorničara 2020.godine izglasana je Švedska.

54. međunarodni kongres podmorničara održan je u Sankt Peterburgu od 5. do 12. juna ove godine. Podmorničare-veterane Srbije predstavljala je sedmočlana delegacija u sastavu: Milan Komar (vođa delegacije), Milisav Mijović, Boško Ivanić (sa suprugama) i Asja Otaš.

Na Kongresu su učestvovale delgacije iz 27 zemalja sveta, sa ukupno 402 učesnika. Najbrojnija strana delegacija, sa 60 članova bila je iz Francuske.

U okviru bogatog programa, učesnici Konresa odali su poštu žrtvama blokade Lenjingrada tokom II svetskog rata, kao i posadi nuklearne podmornice Kursk potonule 12. avgusta 2000. godine.

Delegacija podmorničara Poljske preuzela je štafetu domaćina za narednu godinu. Beogradu je potvrđena organizacija 56. kongresa – 2019.godine, a za domaćina međunarodnog kongresa podmorničara 2020.godine izglasana je Švedska.

 
 

Ulica podmorničara Djordja Mitrovića

Molba PODMORNIČARA i
Rešenje Skupštine grada Beograda
 
 

Intervju Milana Komara sa Lazanskim na RTRS

 

Obaveštenje

Redovno prolećno druženje u Novom Sadu podmorničari su održali 22.aprila 2017.godine. Iako odaziv nije bio veliki - srdačnost i odlično raspoloženje nisu izostali.
Na veliku žalost podmorničara - ovo je za našeg člana Ferić Franju bilo poslednje druženje. Franja (sedmi sa leva na desno) nas je iznenada napustio  25. maja 2017.godine. 
Sahranjen je u Beočinu 27.05.2017.g.
MIRNO MU MORE NEBESKO , a porodici iskreno saučešće.
Redovno prolećno druženje u Novom Sadu podmorničari su održali 22.aprila 2017.godine. Iako odaziv nije bio veliki – srdačnost i odlično raspoloženje nisu izostali. Na veliku žalost podmorničara – ovo je za našeg člana Ferić Franju bilo poslednje druženje. Franja (sedmi sa leva na desno) nas je iznenada napustio 25. maja 2017.godine. Sahranjen je u Beočinu 27.05.2017.g.
MIRNO MU MORE NEBESKO , a porodici iskreno saučešće.