UDRUŽENJE GRAĐANA “PODMORNIČAR”

 

 

 

 

OBAVEŠTENJE

 

 

Dana 14.05.2016. godine sa početkom u 13:00 časova druženje podmorničara u kafani "Tvrđava" Petrovaradin  više informacija kod članova Upravnog odbora

 

 

 

 

Tradicionalno druženje 2015


Poštovani podmorničari i prijatelji podmorničarstva obaveštavamo Vas da će se tradicionalni 14. susret podmorničara održati 03.10.2015. godine u restoranu "Korjeni" sa početkom u 13:00 časova.

 

Za šire informacije  kontaktirati članove Upravnog odbora.

Upravni odbor

 

 

Sastanak u UTSV

 

 

Povodom preuzimanja poklon-podmornice P-911 od Crne Gore i dovoženja iste u Beograd, u Ministarstvu odbrane Srbije, u Upravi za tradiciju, standard i veterane (UTSV)– 20. maja o.g.  održan je sastanak tročlane delegacije udruženja PODMORNIČAR sa predstavnicima ove Uprave.
Predstavnici UTSV obavestili su podmorničare da je Ministarstvo odbrane obezbedilo finansijska sredstava za preuzimanje i prevoz P-911 iz Crne Gore u Beograd, kao i da Uprava (u saradnji sa drugim organizacijskim jedinicama MO) upravo radi na izradi međudržavnog sporazuma o preuzimanju poklon-podmornice. Predstavnici Podmorničarima su preneli i da je planirano da nova „baza“ P-911 bude na samom ušću Save u Dunav, a ne u Novom Sadu ili na Kalemegdanu, kako je ranije predviđano.
Podmorničari su predstavnike UTSV informisali o brojnim tehničkim i lokacijskim detaljima bitnim, kako za izradu sporazuma tako i za planiranje preuzimanja i prevoženja P-911: podmornica se trenutno nalazi na obali, u Pristanu, tj na lokaciji sa koje se mora dizalicom prebaciti na neki plovni objekat, zatim prevesti na neku drugu lokaciju bokokotorske obale odakle se može ukracati na drumsko prevozno sredstvo i tako dalje.
Obe strane su se, tokom sastanka i srdačne razmene iskustava i informacija, složile da je iskustvo koje podmorničari poseduju – respektivno i nazaobilazno od same pripreme podmornice za preuzimanje, pa sve do stavljanja iste u funkciju muzejskog eksponata, u Beogradu.

 

 

18.04.2015.

 

Udruženje PODMORNIČAR iz Tivta odrganizovalo je već tradicionalne aprilske dane podmorničarstava. Na ovoj manifestaciji, pored Tivćana, učestvovali su i podmorničari iz Beograda, Splita, Pule i Ljubljane.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

28.03.2015. – Podmorničari na Petrovaradinu

 

Novosadska sekcija udruženja PODMORNIČAR iz Beograda organizovala je 28. Marta 2015. godine jednodnevno druženje podmorničara iz Srbije . Domaćin druženja bila je poznata petrovaradinska vinarija „BAILO“.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

 

27. i 28.03.2015

 

Grupa članova PODMORNIČAR-a iz Beograda učestvovala je na manifestaciji „7. Dani podmorničarstva“ u organizaciji udruge PODMORNIČAR iz Pule. Osim prisustva na promociji najnovije knjige Tomislava Draškovića i na redovnoj godišnjoj skupštini Udruge, podmorničari su obišli Katarinu (nekadašnji ronilački toranj) i nekoliko nautičko-turističkih atrakcija u okolini Pule.
Najdublje impresije ipak su se pokazale pri susretu nekolicine kolega nakon punih 26 do 30 godina.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________

 

 

Црна Гора уступа подморницу „П-911“ српском удружењу „Подморничар“

 

Црногорска влада прихватила је данас предлог Удружења грађана “Подморничар” из Београда о уступању подморнице која ће бити коришћена као музејски експонат.
http://www.nspm.rs/images/stories/1-marko/2013-jan/Podmornica-Una-P-911.jpg
Удружење „Подморничар“ је пре пет година званично тражило од Црне Горе уступање подморнице „П-911“, а процедура је трајала пет година јер је требало утврдити да ли је реч о културном добру, саопштио је после седнице Владе капетан бојног брода Дарко Вуковић.
Он је објаснио да подморница није културно добро и саопштио да је Влада задужила Министарство одбране да са Министарством одбране Србије потспише споразум о уступању подморнице.
Подморница ће бити изложена у Музеју науке и технике у Београду и из класе је “Уна”, југословенских, диверзантских подморница.
Осамдесетих година прошлог века израђено је шест подморница класе “Уна” и распадом СФРЈ све осим једне су завршиле у Црној Гори.
Црна Гора је раније одлучила да по једну подморницу уступи Хрватској, Србији и Словенији, а да две остану у Црној Гори. Све оне ће бити коришћене као музејски експонати.
(Бета) Vest je preuzeta sa sajta www.nspm.rs (link)

 

 

 

__________________________________________________________________

 

 

Obaveštavamo podmorničare, porodice bivših podmorničara, prijatelje, ljubitelje knjige i ostale subjekte da je izašla iz štampe monografija

.

„PODMORNIČARSTVO JUGOSLAVIJE“.

.

Knjigu su zajednički izdala podmornička društva iz Beograda, Ljubljane i Pule, a promocija je bila 23. marta 2012. godine u Domu Armije u Beogadu.

Monografiju možete naručiti i dobiti sve potrebne informacije o isporuci na našem sajtu podmornicar.com ili pozivom na telefon:

.

  • Kosanović Dragan 062/409-015
  • .
  • Komar Milan 063/83-44-844
  • .
  • Mijović Milisav 064/176-06-27
  • .
  • Gajić Zdravko 063/350-603
  • .
  • Milatović Vladimir 063/642-821
  • .

Cena knjige je 3.000,00 din

.

(Opširnije na stranici monografija)

 

 

 

OBAVEŠTENJE

o uplati za monografiju „Podmorničarstvo Jugoslavije“

 

Napomene o uplati za monografiju:

 

Uplatu izvršiti standardnom uplatnicom na kojoj treba navesti sledeće podatke:


- uplatilac


- svrha uplate monografija "Podmorničarstvo Jugoslavije"


- primalac Udruženje građana”Podmorničar” M. Pocerca 2

Beograd


- iznos 3.000,00 dinara


- račun udruženja je 160-139975-64

 

*Napomena: ukoliko plaćanje vršite putem e-bankinga kao šifru plaćanja potrebno je upisati 289